Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό
Από τον Κικέρωνα στον Αδριανό: Ο ρωμαϊκός κόσμος από τις απαρχές της λατινικής λογοτεχνίας ως τις μνημειακές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες των αυτοκρατορικών χρόνων
Βιβλίο Βιβλιοθήκες - Ιστορία >> Βιβλιοθήκες - Αρχιτεκτονική >> Εξαντλημένο

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σ. Στάικος ()
Επιμελητής: Μαυρομμάτης, Σωκράτης (Mavrommatis, Sokratis)
Εκδότης: Κότινος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-88249-6-6 Κότινος 2005
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
30χ22 - 428
Στην έκδοση του δεύτερου τόμου της "Ιστορίας της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό" παρουσιάζονται σε οκτώ εκτενή κεφάλαια, οι ιστορικές προϋποθέσεις που οδήγησαν από τη διαμόρφωση των πρώτων ιδιωτικών συλλογών βιβλίων στην ανέγερση των μεγάλων μνημειακών βιβλιοθηκών της Ρώμης και των ανατολικών επαρχιών της αυτοκρατορίας.

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τη σύσταση του ρωμαϊκού κράτους, την πρώιμη ρωμαϊκή ιστοριογραφία και τις διάσπαρτες γραπτές πηγές που διαμορφώθηκαν από την εποχή αυτή.

Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται το χρονικό της συγγραφής της Οδύσσειας, που σηματοδοτεί τις απαρχές της λατινικής λογοτεχνίας, και το βιβλιακό υλικό που την υποστήριξε. Επίσης, μνημονεύεται η συμβολή του Εννίου στα λατινικά γράμματα, η επίδραση της Νέας Κωμωδίας στα έργα του Πλαύτου και ο κόσμος του ρωμαϊκού θεάτρου. Σημειώνεται ακόμη η δραστηριότητα των φιλελληνικών κύκλων της αριστοκρατίας και ο ρόλος της βιβλιοθήκης των βασιλέων της Μακεδονίας στη διαμόρφωση της ελληνικής παιδείας.

Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο βιβλιόφιλο και συγγραφέα τον Βάρρωνα, και στη μοναδική σχέση που ανέπτυξαν ο Κικέρων με τον Αττικό. Γίνεται λόγος για την εκτενή αλληλογραφία τους, τα εκδοτικά ζητήματα που τους απασχολούσαν και τον κόσμο του βιβλίου στην Ρώμη κατά τα ύστερα χρόνια της Ελεύθερης Πολιτείας.

Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον Αύγουστο, στην πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ρώμης, του Ασίνιου Πολλίωνος, και στις βιβλιοθήκες του Παλατίνου λόφου που οικοδομήθηκαν τα χρόνια του Αυγούστου και του Τιβερίου. Θίγεται επίσης το ζήτημα της αυτοκρατορικής λογοκρισίας, ο ρόλος του Μαικήνα και η καθιέρωση του θεσμού των δημόσιων αναγνώσεων.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα